De Sprong Fries kampioen

De Sprong wint het Friese kampioenschap schaken voor basisscholen

Honderdachtenzestig schaakpartijen op de finaledag!

Op zaterdag 8 april 2017 werd in Leeuwarden de finale van het Friese kampioenschap schaken voor basisscholen gehouden. De schaakvereniging “Schaak Combinatie Leeuwarden” ontving de veertien deelnemende teams in hun schaaklocatie (wijkcentrum Bilgaard). Zesenvijftig kinderen streden in viertallen tegen elkaar. Het ging niet alleen om de Friese titel, maar ook om een plaats bij het Nederlands kampioenschap schoolschaken.

De wedstrijden begonnen om één uur onder belangstelling van vele ouders en andere begeleiders van de deelnemende basisscholen. Toernooidirecteur Migchiel de Jong drukte de spelers op het hart goed na te denken voor je een zet doet. In totaal werden er zes ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem waarbij iedere speler 20 minuten op de klok heeft per partij. Rond vijf uur kon worden begonnen met de uitreiking van de prijzen. De prijzen werden uitgedeeld door de wethouder sport Andries Ekhart.

Voor het eerst in de schoolschaakhistorie pakte een Leeuwarder basisschool de titel. Deze school, De Sprong met de broers Torensma, speelde de laatste ronde 2-2 en wist met enige overmacht alle andere 5 wedstrijden te winnen. De Paedwizer uit Beetsterzwaag pakte de 2e plaats en De Striepe uit Oldeholtpade werd 3e.

Basisschool De Sprong mag Friesland vertegenwoordigen op het Nederlands schaakkampioenschap voor basisscholen. Wij wensen hun veel succes en veel schaakplezier met de komende schaakpartijen.

Eindstand FSB kampioenschap 2017

1 De Sprong Leeuwarden                11 21
2 De Paedwizer Beetsterzwaag      10 16
3 De Striepe Oldeholtpade                9 17
4 Het Palet Leeuwarden                    7 15
5 OBS Tuindorp Wolvega                  7 13
6 Flambou / Trimbeets Gorredijk    7 12,5
7 Matthijsje Oosterstreek                  6 13,5
8 Bonifatiusschool Dokkum              5 10
9 De Riemsloot Appelscha                 5 8,5
10 Steve Jobsschool Sneek                 5 8
11 CBS Betrouwen Bakkeveen          3 11,5
12 OBS Akkrum Akkrum                    3 8
13 OBS ’t Holtpad Nijeholtpade         3 6,5
14 ds Hasperschool Akkrum              3 6

Foto’s (klik op de foto voor volledige weergave)

  • Geschreven door: Migchiel de Jong
  • Foto’s door: Fokke Jan de Jong